Getuigenis samenwerking Belfius – Brightlink

Het welzijn van de medewerkers behoort bij Belfius tot de kern van het HR-beleid.

In het kader van ons programma wellbeing@belfius hebben wij in 2018 een beroep gedaan op Brightlink en zijn Preventing Burnout Test (PBT) om ons meer inzicht te verschaffen in de risico’s op het vlak van burn-out.

Dankzij die multidimensionale enquête is onze onderneming erin geslaagd de diverse stressfactoren en de bronnen die het globale energieniveau van onze medewerkers beïnvloeden, te identificeren en te kwantificeren, om vervolgens preventie- en opleidingsacties uit te stippelen. De medewerkers hebben op hun beurt kennisgemaakt met een individuele zelf-evaluatietool voor het meten van hun diverse stress/energiefactoren, die ze kostbare individuele tips verschaft om hun eigen energieniveau te versterken.

In 2019 ontwikkelde Brightlink op ons verzoek een doelgerichte enquête die het ons mogelijk maakte om meer inzicht te krijgen in bepaalde specifieke stressfactoren (die in 2018 werden geïdentificeerd) zodat wij ons welzijnsbeleid optimaal kunnen afstellen en zo de gepaste initiatieven nemen.

En ook dit jaar stelde Brightlink, luisterend naar onze specifieke behoeften, een creatief en modern antwoord inzake veerkracht voor door extra elementen met betrekking tot de actuele gebeurtenissen te verwerken (impact van de Covid-19 lockdown en van het structureel telewerk op het energieniveau van de medewerkers).

Sinds het begin van onze samenwerking heeft Brightlink bewezen een professionele, dynamische en betrouwbare partner te zijn die ons bijstaat en adviseert tijdens het hele proces.

Laurence Maes, Head of Social Relations & Reward, verantwoordelijk voor het programma Wellbeing@belfius.