Vermoeidheid en chronische stress

Wat is chronische vermoeidheid?

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een ernstige en aanhoudende mate van vermoeidheid. Tot nu worden er nog steeds wetenschappelijke onderzoeken gedaan, maar we kennen al drie belangrijke oorzaken: een bacteriële infectie, een virale infectie of de nawerking van een grote dosis stress.

Chronische vermoeidheid duurt maanden tot jaren om te verdwijnen. Voor sommigen verdwijnt het nooit echt, maar de intensiteit varieert periodiek. De aanvankelijke gezondheidstoestand van de persoon die aan chronische vermoeidheid lijdt, heeft geen invloed op het al dan niet krijgen van deze ziekte.

Over het algemeen detecteren artsen dit syndroom niet spontaan. Toch, zijn de symptomen echter talrijk en kunnen soms door fysieke of mentale activiteiten worden versterkt. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn :

– Spier- en/of gewrichtspijn;

– Ongewone hoofdpijn;

– Verlies van geheugen, aandacht of concentratiemoeilijkheden;

– Aanzienlijk gewichtsverlies;

– Gebrek aan evenwicht;

– Ongewone stress, prikkelbaarheid en vermoeidheid.

Helaas ervaren mensen die lijden aan chronische vermoeidheid vaak een aanzienlijk sociaal isolement, omdat hun geliefden willen niet in hun ziekte geloven.

Wat is chronische stress?

Zoals gezegd is chronische stress een van de oorzaken van chronische vermoeidheid. Maar wat houdt dit begrip eigenlijk in?

Stress is een automatisch reactiesysteem dat onze hersenen op een situatie van ongemak genereert. Als het verkeerd wordt beheerd, kan het snel degenereren en veroorzaken:

– Een gevoel van fysieke uitputting (gerelateerd aan fysieke activiteit of ziekte),

– Een gevoel van emotionele uitputting,

– Zelfs ernstige gezondheidsproblemen (zoals chronische vermoeidheid).

Dit onderstreept het belang van controle voordat het ons lichaam en geest in handen krijgt.

Emotionele en fysieke uitputting kan in drie soorten stress worden gedetecteerd, die hier “van het beste naar het slechtste” worden gepresenteerd:

  • Positieve stress

Ook wel bekend als acute stress, het verschijnt alleen op de korte termijn, omdat het met de voorbereiding van ons lichaam op reflexreacties overeenkomt. De gevolgen hiervan kunnen zweten, hyperventilatie, nervositeit en angst zijn. Concreet is deze stress een positieve en vitale stress.

  • Episodische acute stress

Meestal gerelateerd aan veranderingen, keert acute episodische stress min of meer intensief terug elke keer dat de persoon soortgelijke gebeurtenissen ervaart. Het is een stress die bij elke gelijkaardige angst terugkomt, hoewel de thema’s sterk van het ene individu tot het andere kunnen verschillen (verandering van gewoonte, gewichtstoename/verlies,…).

  • Chronische stress

Langdurige stress, chronische stress houdt soms jaren aan. Het verschijnt meestal na grote trauma’s zoals een brand, een ernstige ziekte of de dood van een geliefde. Het schokeffect is verstrekkend en veroorzaakt een grote onbalans die tot uiting in aanzienlijke energie-uitgaven komt. De persoon die lijdt aan deze stress wordt dan ondergedompeld in ongekende vermoeidheid, kwetsbaarheid en gevoeligheid, soms gepaard met hevige hoofdpijn.

Welke oplossing?

Helaas is er geen wonderbaarlijk recept. Het is aan elke persoon om de balans te vinden die bij hem of haar past, maar een flink aantal middelen kan helpen.

Het inschakelen van familie en vrienden of professionals zijn externe middelen. Deze mensen zullen je graag ondersteunen en kunnen je helpen om er doorheen te komen. Deskundigen kunnen mogelijk medicatieoplossingen of therapieën of oefeningen aanbevelen (ontspanning, meditatie, enz.). Hun hulp zal echter alleen effectief zijn als je je klaar voelt om het te ontvangen. Daarom is het noodzakelijk om eerst een beroep te doen op jouw interne middelen, die je in staat stellen om los te laten en je goed te voelen. Om dit te doen is het belangrijk om jezelf goed te kennen, om te weten welke activiteit goed voor je is, of het nu een sociale, sportieve, intellectuele of andere activiteit is.

Laat je in ieder geval niet in de steek en overwin je stress.