De impact van het woon-werkverkeer op het stressniveau van de werknemers

Dit is geen nieuw fenomeen: het woon-werkverkeer is een belangrijke bron van stress voor werknemers. Uren achter het stuur en opstoppingen illustreren regelmatig de stressvolle fasen van de werkdag. Deze twee factoren zijn echter niet de ernstigste. De belangrijkste stressoren in het woon-werkverkeer zijn onregelmatigheid en onvoorspelbaarheid. Niemand kan op voorhand weten of er sprake van ongevalgerelateerde vertragingen zal zijn, meer verkeer dan normaal, rampzalige weersomstandigheden, … Er zijn tal van factoren die de reistijd kunnen laten variëren (soms aanzienlijk).

Er is echter een zeer modieus alternatief: het openbaar vervoer. Dit heeft het voordeel dat de gebruiker een pendelaar in plaats van een chauffeur wordt, maar het openbaar vervoer is niet altijd de beste oplossing. Ten eerste hebben niet alle werknemers het geluk dat ze hun huis of werkplek dicht bij een stop ligt. Ten tweede is de reistijd soms des te langer als de afgelegde route niet direct is. Tot slot is het openbaar vervoer vaak onderhevig aan regelmatige vertragingen, wat een directe impact op de pendelaar heeft.

Hoe kan deze trend worden tegengegaan?

Maak je geen zorgen, er zijn verschillende oplossingen. Ze hebben allemaal hetzelfde uitgangspunt: communicatie met je werkgever. Inderdaad, deze reizen kunnen op den duur op je moraal wegen, wat zowel voor je als voor je bedrijf nadelig kan zijn. Bespreken samen mogelijke oplossingen.

Een overeenkomst kan zijn om meer flexibele uren te hebben. Je kiest wat het beste bij je past en rijdt naar je werk wanneer het je het beste uitkomt. Op deze manier kunt je de spits vermijden, zodat je je werkelijke reistijd op voorhand weet. Je bent niet immuun voor een incident op je route, maar het aantal mensen op de weg zal al sterk afnemen.

Je zou ook kunnen overwegen om naar een satellietkantoor te gaan. Dit is een kantoor dat afhankelijk van je bedrijf (of zelfs van meerdere bedrijven) is maar er fysiek los van staat. Hierdoor kan de werknemer naar een professionele werkomgeving gaan die dichter bij huis ligt. Op deze manier vermindert hij of zij het aantal kilometers om te werken en heeft hij of zij minder stress.

Een ander alternatief zou zijn om de auto te vervangen door te fietsen of zelfs te lopen. Op deze manier vermijdt je de schadelijke gevolgen van het reizen met de auto en wint je des te meer aan de voordelen van de sport voor de gezondheid en de stressvermindering. Om dit aan te moedigen voorzien steeds meer bedrijven in fietsenstallingen en douches voor hun werknemers, en sommige bieden zelfs “groene” bonussen aan voor het niet gebruiken van de auto.

Tot slot is de laatste oplossing het (gedeeltelijk) oefenen van telewerken. Op dit moment zijn de vele voordelen van telewerken goed ingeburgerd, waaronder een aanzienlijke vermindering van de stress.

Kortom, je hoeft je niet te laten overweldigen door de stress van het woon-werkverkeer. Praat met je werkgever, er zijn oplossingen om dit te verhelpen.