Voeding en stress: welke correlatie?

Werkdagen zijn soms lang en druk, je moet “absoluut dit dossier afmaken”, tot het punt waarop je kunt vergeten te eten. Anderen zullen liever een bereide maaltijd kopen of een snelle stop in een fast-food restaurant maken.

Geen van deze methoden is een echte oplossing, en ze hebben allemaal een impact op ons stressniveau.

Hoe ?

Economisch gezien is bewezen dat afhaalmaaltijden vaak veel meer kosten dan een zelfgemaakte maaltijd, soms zelfs tot tien keer meer. Deze paar extra euro’s die elke dag worden uitgegeven, hebben aan het eind van de maand een echte impact, die voor sommige mensen stress kan veroorzaken en voor anderen een diepgaand probleem kan vormen.

Naast deze economische rechtvaardiging bevatten deze maaltijden vaak te veel suiker, zout en/of vet. Geen van deze elementen draagt bij aan ons gezond houden en heeft weinig voedingswaarde. Dit zal een directe invloed op de vermoeidheid van het persoon hebben, dat dan een veel lagere weerstand tegen stress zal hebben.

Dit effect is hetzelfde voor werknemers die de voorkeur geven aan het overslaan van maaltijden om “tijd te besparen”. In feite zal dit type werknemer de neiging om meer te snoepen hebben. Deze snacks zijn echter vaak gericht op ongezonde voedsel, wat verwijst naar wat we eerder zeiden: grotere vermoeidheid en hogere stressniveaus.

Verschillende studies tonen aan dat stress verschillende effecten afhankelijk van ieders morfologie heeft. Terwijl mensen met een slankere neiging op stress reageren door minder te eten, zullen mensen met een meer gehuld lichaam hun toevlucht tot voedsel nemen. Ongeacht de reactie op stress, het resultaat is een (soms groot) gebrek aan energie.

Tot slot hebben mensen die gestresst zijn de neiging om meer uit hun middelen te halen, omdat hun lichaam meer voedingsstoffen dan gewoonlijk nodig heeft.

Hoe kan dit worden verholpen? Voedsel, ook een goede bondgenoot tegen stress

Terwijl sommige voedingsmiddelen moeten worden vermeden, zijn andere uitstekende bondgenoten in de omgang met stress! Om de schade veroorzaakt door stress te voorkomen of te herstellen, is hier een niet-uitputtende lijst van voedingsmiddelen om uit te kiezen:

– Wit vlees (gevogelte, varkensvlees)

– Vette vis (zalm, tonijn, makreel, haring, …)

– Oliën rijk aan Omega 3 (koolzaad, walnoot, soja, …)

– Ontspannende planten: meidoorn, valeriaan, passiebloem

– Vruchten

– Groenten

– Pulsen

– Hele korrels

De laatste vier punten op deze lijst hebben naast het feit dat ze een bron van gezonde voeding zijn, ook voordelen:

Magnesiumrijk: Vermindert angst, vermoeidheid, nervositeit, hoofdpijn en meer. In kleine hoeveelheden heeft pure chocolade dezelfde voordelen.

– Rijk aan vitamine B en C: invloed op stress.

In termen van dranken, zwarte thee en kruidenthee hebben de voorkeur naast een grote hoeveelheid water (min. 1,5L per dag, in verhouding tot de grootte van elk).

Laatste praktische adviezen

– Eet het ontbijt binnen een uur na het ontwaken om weer energie voor de dag te krijgen.

– Kies voor snacks voor gedroogd fruit of een vierkantje donkere chocolade.

Neem de tijd om te kauwen, de maaltijd moet minstens 20 minuten duren.

Wereldwijd is het belangrijkste om een gevarieerd en evenwichtig dieet te eten, zonder zich ook maar enigszins schuldig te voelen aan overdaad.