Definitie, kenmerken en competenties van een veerkrachtig persoon

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen van een individu om zich aan te passen wanneer hij of zij met uitdagingen en obstakels wordt geconfronteerd, wat soms een grote stress veroorzaakt. Hoe gemakkelijker het individu zich kan aanpassen, hoe veerkrachtiger hij of zij is.

Deze vaardigheid blijft echter relatief. In feite heeft iedereen zijn of haar eigen niveau van veerkracht, maar dit zal variëren afhankelijk van de situatie of de context van het probleem. Een persoon kan bijvoorbeeld een zeer hoge mate van veerkracht op de werkplek hebben, maar machteloos tegenover stress in de familiesfeer staan. Dit begrip verschilt dus van de ene persoon tot de andere, maar ook van de ene context tot de andere.

Toch is veerkracht een vaardigheid waaraan kan worden gewerkt en die kan worden verworven. Met training kan iedereen zijn veerkracht vergroten en er een expert in worden.

Typologie van de veerkracht

Iedereen reageert op stress op zijn eigen manier. In feite zal het individu, afhankelijk van zijn of haar kenmerken, kiezen voor de veerkrachtmethode die het beste bij hem of haar past. Er zijn vier soorten veerkracht, die in vier assen kunnen worden onderverdeeld. Het is duidelijk dat deze methoden elkaar niet uitsluiten.

 • Veerkracht op basis van fysieke activiteit

Voor sommigen is fysieke activiteit de sleutel tot veerkracht. Sport is de beste manier om stress los te laten omdat endorfine, een bron van welzijn, vrijkomt. Het is een kans voor deze atleten om hun geest te zuiveren en dan terug te komen en het probleem aan te pakken. Terug van de sport, de veerkrachtige door middel van fysieke activiteit te evacueren hun stress.

 • Veerkracht door mentale activiteit

Dit type van veerkracht komt voort uit het oplossen van puzzels, kruiswoordpuzzels, strategiespelletjes, … Cognitieve stimulatie laat hen toe om stress te evacueren en over andere dingen na te denken vooraleer ze terug kunnen komen om hun uitdagingen aan te gaan.

 • Veerkracht op basis van sociale activiteit

Sterk betrokken bij allerlei groepen, van familie tot vriendschapsgroepen en vrijwilligersverenigingen, kan een persoon uit deze groepen zijn middelen van verzet en veerkracht putten om te beklemtonen. Ze weten dat ze kunnen rekenen op degenen die dicht bij hen staan om hun gedachten te verzetten, maar ook om hen te adviseren en te helpen bij de hindernissen die ze tegenkomen.

 • Veerkracht op basis van emotionele activiteit

De oplossing voor het overwinnen van stress is het relativeren van de zaken door het plannen en organiseren van de volgorde van de gebeurtenissen. Mensen die veerkrachtig door emotionele activiteit zijn, hebben de neiging om de balans op te maken, te meten waar ze zijn, een doel en een pad te definiëren om er te komen. Optimisme en organisatie maken deel uit van hun persoonlijkheid.

Sommige voorwaarden…

Veerkracht ligt binnen het bereik van degenen die het willen, allen als ze een paar voorwaarden hebben (die uiteraard kunnen worden verworven!).

 1. Waardeer en accepteer jezelf. Wie een goed zelfbeeld heeft en zichzelf accepteert, kent zichzelf perfect. Dit betekent niet dat wij onze zwakheden moetent ontkennen, maar dat we ze in ons voordeel moeten benutten. Als je jezelf eenmaal goed kent, weet je hoe je op elke situatie zult reageren, en door ervaring zul je sneller oplossingen vinden.

 1. Beheer emoties en impulsen. Leren om kalm en sereen te blijven leidt tot wijzer en effectiever denken.

 1. Omring jezelf. Het hebben van een goede entourage is goed, maar het is beter om op de steun van je naasten te kunnen rekenen. Onze geliefden willen dat we ons goed voelen en zullen niet aarzelen om een helpende hand te bieden als dat nodig is. Dit vertaalt zich niet altijd in materiële of fysieke hulp, maar advies en morele steun zijn altijd gunstig.

 1. Wees en blijf optimistisch. De gemoedstoestand heeft een belangrijke invloed op het succes of het falen van onze acties. In zichzelf geloven is niet genoeg, maar is een absolute noodzaak als wij onze doelen willen bereiken.

 1. Geef betekenis aan het werk. Dit vereist een duidelijke visie op de doelstellingen en de middelen om deze te bereiken. Het is belangrijk dat we ons aan onze missies houden, zodat het werk een echt betekenis heeft. Dit is een drijvende kracht om door moeilijke tijden heen te komen en helpt om vermoeidheid en stress te verminderen.

 1. Wees acteur van jow leven. Grijp de kansen die je worden geboden en maak er gebruik van! Zelfs zonder het te weten zijn jouw professionele en privéleven nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden ze elkaar. Handel daarom zo goed mogelijk in elk van deze sferen en probeer de elementen van je leven zo goed mogelijk te beïnvloeden, zodat alles één grote harmonie vormt.

 1. Doe een stap terug en leer van je fouten. Openheid van geest en uw persoonlijke ervaring zijn uitstekende bondgenoten in het omgaan met problemen en uitdagingen. Denk na over de vraag of een eerdere oplossing niet opnieuw kan worden toegepast om je te helpen. Vergeet niet om na te denken over alle voordelen die deze situatie biedt en profiteer ervan voor de toekomst.

Vergeet niet dat stress schadelijk is en soms heeft onomkeerbare gevolgen. Dus neem het probleem aan de bron en bewapen jezelf met veerkracht voor je geluk!