Digitale ontgifting: definitie en advies

Wat is digitale ontgifting?

Digitale detoxificatie, vaker digitale detox genoemd, komt overeen met een periode van gedeeltelijke of volledige onthouding van alle digitale hulpmiddelen. Het doel is dat de persoon die het onderneemt de eenvoudige geneugten van het dagelijks leven kan herontdekken via de objecten, de natuur en de mensen om ons heen, met als doel naar de essentie van het leven terug te keren. Dit leidt het persoon naar een terugkeer naar zijn of haar wortels, op zoek naar persoonlijk welzijn.

Waarom een digitale detox?

De digitale detox laat het individu toe zich af te sluiten van de virtuele wereld vol met artefacten. Iedereen is immers vrij van wat hij of zij op sociale netwerken plaatst (of niet), wat mensen ertoe aanzet om alleen de positieve of zelfs benijdenswaardige elementen van hun leven te laten zien. Als gevolg wordt het bijna een wedstrijd, een race om te zien wie de meeste likes, opmerkingen, abonnees, … Het creëert een eindeloze angst, die het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen beïnvloedt, omdat de vergelijking constant is. Sociale netwerken hebben een nadelig effect op het welzijn van individuen.

Digitale detox heeft dus tot gevolg dat de negatieve aspecten die we via het web waarnemen, worden verminderd, maar herinnert ons ook aan het welzijn dat we in de eenvoud van wat ons omringt kunnen vinden. Bijvoorbeeld, in plaats van het plaatsen van een foto van je bord op de netwerken te wachten op likes, waarom niet gewoon genieten van onze maaltijd met vrienden? Bovendien versterkt deze digitale ontkoppeling de mate van concentratie op wat we aan het doen zijn, waardoor we meer kunnen genieten van het moment en mogelijk beter kunnen presteren als het een werkmoment is.

De effecten van digitale ontgifting zullen des te effectiever en positiever zijn als de ontgiftingsperiode op de lange termijn wordt uitgevoerd.

Typologie

Er bestaan verschillende soorten ontgifting, zodat iedereen kan kiezen wat het beste bij hem past en wat het beste evenwicht is.

 • Totale onderdompeling

Het individu kiest om in ballingschap voor een periode van drie dagen tot drie weken te gaan. Hoe langer de onthouding, hoe moeilijker het is, maar hoe de resultaten gegarandeerd zijn.

 • Periodieke ontgifting

De breuk met het numerieke gereedschap is discontinu maar regelmatig. Met andere woorden, het individu beslist over een periode van de dag waarin hij of zij de verbinding met een sociaal netwerk verbreekt, elke dag.

 • Selectieve ontgifting

In plaats van zich uit alle media terug te trekken, kiest het individu om een selectie te maken. Zo kan hij besluiten om de meest schadelijke sociale netwerken (voor hem) te verdringen zonder zich daarvoor uit alle virtuele platforms terug te trekken.

 • Detox als bestemming

Tijdens jouw vakantie staat de multimediale verbinding niet op het programma meer. Jij hoeft jouw reisfoto’s niet meer te plaatsen, vanaf nu zijn je vakanties voor jou en meer voor anderen.

 • Inhoudelijk vasten

Verreweg de meest radicale methode is zich af te snijden van alles wat er in de wereld gebeurt door zich van digitale bronnen af te snijden, maar ook van de papieren versie, zoals kranten, boeken en tijdschriften.

Top 15 tips voor succesvolle digitale ontgifting

Voordat je met digitale ontgifting begint, is het belangrijk om je grenzen te kennen. Het is niet nodig om onbereikbare doelen te stellen, of jij loopt de risico om de motivatie snel te verliezen. Nu dit is opgehelderd, volgen hier 15 tips voor een succesvolle digitale detox.

 1. Maak de balans op. Voer een zelfanalyse uit om erachter te komen hoe digitaal je leven negatief beïnvloedt.

 2. Stel enkele regels op en houd je daaraan. Daarom is het belangrijk om jezelf te kennen en haalbare doelen te stellen.

 3. Een progressieve wakker hebben. Het gebruik van je smartphone als wekker is vaak te agressief vanwege de helderheid van de telefoon. Een traditionele wekker zal volstaan om je wakker te maken.

 4. Durf hulp te vragen. Als je eigen mentale kracht niet genoeg is, kun je altijd iemand in je omgeving om hulp vragen: hij of zij zal elke keer dat je in de weg staat een opmerking maken. Indien nodig kunt je dezelfde persoon ook vragen om het internet voor je te gebruiken als dat echt nodig is.

 5. Doe maar één ding tegelijk. Het is niet nodig om meerdere programma’s te openen, je kan toch niet ze tegelijk gebruiken. Bovendien, door slechts één raam tegelijk te openen, zal je concentratie des te beter zijn.

 6. Verwijder al je alarmen. Probeer je ringtones te verwijderen door je smartphone te dempen of zet hem gewoon uit. Voel je ook vrij om eenvoudigweg de beltoon uit je meldingen te verwijderen.

 7. Bewaar alleen het essentiële. Denk eens na of je toepassingen echt nuttig zijn, of je ze echt nodig hebt. En verwijder ze volgens.

 8. Stel pauzes in. Ga regelmatig weg van alles wat digitaal is, verbreek de verbinding met digitaal om beter op de zin van het leven te kunnen aansluiten.

 9. Wijs Wi-Fi-vrije zones aan in je huis. Zo definieert met je familie de momenten waarop jullie volledig aan anderen toegewijd om samen van de tijd te genieten.

 10. Maak van digitale hulpmiddelen een tijd om te delen. Als je op YouTube bent of foto’s bekijkt, deel deze pagina’s dan met je familie om de communicatie te openen.

 11. Geef de voorkeur aan fysieke ontmoetingen. In plaats van elkaar te bellen, te e-mailen of zelfs te sms’en, waarom zouden we elkaar niet persoonlijk ontmoeten en praten?

 12. Vraag jezelf af “waarom? Zich afvragen of dit wel nodig is, zal je helpen om het probleem gemakkelijker oplossen.

 13. Houd de tijd op het scherm bij. Voor sommigen voelt dit misschien als een klap in het gezicht. Het vergelijken van de tijd die je voor een scherm doorbrengt met de nuttige tijd zal je digitale gebruikssnelheid zeker in twijfel trekken. Maak optimaal gebruik van je schermtijd en gebruik de tijd die je “opslaat” om de verbinding te verbreken. Er zijn toepassingen die deze verhouding voor je kunnen berekenen.

 14. Ga naar “digitale detox“. Dit is een verblijf waarbij je van elk sociaal netwerk wordt losgekoppeld, om opnieuw verbinding te maken met je lichaam en geest.

 15. Ga terug naar oude gewoontes. Vergeet niet hoe je het deed voor het digitale tijdperk.

Vergeet niet om af en toe terug te gaan naar je roots en te genieten van de kleine geneugten van het leven. En bovenal, word geen slaaf van je digitale gereedschap.