Sport als wapen voor massale stressvermindering

Om te reageren op stress is er een gemakkelijke en toegankelijke oplossing: regelmatige lichaamsbeweging.

Zoals veel mensen al weten, is sport nuttig…

  • Voor de geestelijke gezondheid:

Het vermindert angst, stress en het risico op depressie. Naast dit verlichten, helpt sport bij het vergroten van het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde, en geeft een goede gemoedstoestand.

  • Voor de lichamelijke gezondheid:

Het beoefenen van fysieke activiteit helpt ook de cardiovasculaire risico’s te verminderen, zorgt voor een grotere weerstand tegen ziekten en verwondingen en bevordert een betere kwaliteit van de slaap. Te veel sport kan echter ook schadelijke gevolgen hebben. Je moet dus oppassen dat je niet overdrijft.

Hoe neem je het op in je agenda?

Het minimum is om één uur per week te sporten, maar het ideaal is om een dagelijkse 30 minuten sportactiviteit te beoefenen. Voor veel mensen lijkt het echter ingewikkeld om tijd voor sport te vinden. Daarom geven we twee tips:

  • Aarzel niet om tijdens je lunchpauze een langere pauze in te lassen en te oefenen. Je komt dan luchtiger en efficiënter terug voor je werk, en je hebt je sportsessie van de dag gedaan.

  • Buiten de werkuren staan je dagelijkse taken: kinderen, wasserij, boodschappen,… Laat je kinderen babysitten, of je echtgenoot de kinderen naar de supermarkt meebrengen, zodat je tijd voor een sportieve activiteit in hun afwezigheid overhoudt.

Pas op, sporten moet een bron van plezier blijven. Vergeet niet, het moeilijkste is om te beslissen om het te doen, niet om het te doen.

Maar… hoe krijg je de motivatie om aan sport te doen?

Als de voordelen van sport niet genoeg om je te motiveren zijn, zijn er nog drie aanbevelingen die je moet toepassen:

  • Heb een aangepast programma. Als het nog maar het begin is, begin dan geleidelijk. Het is niet nodig om te intens te beginnen, het kan je verwonden of een gevoel van overeten vrij snel veroorzaken. Aarzel niet om de hulp van een persoonlijke coach in te roepen. Jij mag ook het internet gaan, dat vol goede tips zit om weer te gaan sporten.

  • Raak alles aan. Er zijn vele soorten sporten, individueel of collectief, binnen of buiten, met of zonder uitrusting, … Door alles te proberen, vind je makkelijker wat je beter past en voel je je goed.

  • Doe het met iemand. Het beoefenen met iemand anders zou bemoedigend zijn, zolang de andere persoon niet op een veel hoger niveau is en net zo gemotiveerd is als jij om te sporten. Samen zullen jullie elkaar motiveren en misschien zelfs uitdagen!

Conclusie

Tot slot, aarzel niet om de sport die je leuk vindt zo veel mogelijk te beoefenen, want het is een bron van plezier en is goed voor je lichaam. Het is belangrijk om tijdens je werkweken ruimte te vinden om je stress te verminderen. Sport helpt je ook om een goede balans en een gezond arbeidsleven te hebben.