Technostress: bronnen en gevolgen in de arbeidswereld

Technostress is gekoppeld aan een overmatig en permanent gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (ICT). Deze nieuwe technologieën hebben inderdaad een revolutie teweeggebracht in de manier waarop bedrijven werken en zich organiseren, maar zijn ook het gezinshuis binnengedrongen. In een paar woorden: ze zijn overal. En dit is niet altijd een voordeel…

  • Deze alomtegenwoordigheid heeft de grens tussen beroeps- en privéleven doorbroken. Met de democratisering van de smartphones en de instelling van het mobiele internet is er niets meer dat poreusheid tussen deze twee sferen kan voorkomen. Sommige mensen kunnen niet langer voorkomen dat ze buiten werktijd voortdurend naar hun e-mails kijken, terwijl anderen het als een constante invasie en controle in hun leven ervaren. Keuze voor de een, verplichting voor de ander, de alomtegenwoordigheid van ICT wordt ondraaglijk. Om dit te verhelpen is niets beter dan een strikt onderscheid tussen persoonlijke en privé-instrumenten. Zowel je e-mailadres als je mobiele telefoonnummer, hebben een gereserveerd voor professioneel gebruik en een andere uitsluitend voor privégebruik. Zorg ervoor dat je je professionele apparatuur op het werk en je privégereedschap thuis laat.

  • Hetzelfde geldt voor je verlofperiodes, hoe kort ze zijn. Je moet je van het werk losmaken, en zelfs van de technologie. Organiseer en plan bepaalde periodes met en zonder technologie.

  • Het is niet ongewoon om te horen dat sommige mensen met hun smartphones aan hun zijde slapen. Terwijl sommigen het alleen als een wekker gebruiken, laten anderen het de hele nacht door staan met het risico (of doel?) om bij elke melding wakker te worden. Afgezien van deze nachtelijke storing, leidt het hebben van je telefoon in je kamer tot het kijken naar je telefoon voordat je gaat slapen, meestal zonder nuttigheid. Het gebruik van schermen voor het naar bed gaan stelt de tijd om in slaap te vallen uit en verstoort de slaapcyclus. Met andere woorden, de smartphone moet uit je kamer worden verbannen.

  • Het gebrek aan energie in verband met de aanwezigheid van ICT tijdens je slaap is niet de enige oorzaak van je vermoeidheid. Inderdaad, ICT zorgt ook voor informatiemoeheid. Dit komt overeen met een overbelasting van de informatie.

Dit kan het resultaat van je onderzoek op het net zijn. In een paar klikken worden duizenden resultaten voorgesteld en is het aan je om je te richten op wat je zoekt. Een oplossing is om je zoekopdracht ruim van tevoren te definiëren om te voorkomen dat je verdwaald raakt tussen informatie die voor je niet nuttig is.

Een andere bron van informatiemoeheid is de ICT-eis. Inderdaad, de hoeveelheid ontvangen e-mails per dag is soms groter dan de redelijke, wat soms leidt tot een verlies van betrokkenheid van de werknemer. De oplossing? Stel je team voor om een regeling voor deze e-mails op te stellen: zo vermijdt je dat iedereen uiteindelijk ketens van e-mails leest die je niet aangaan.

  • Ten slotte is de technologie altijd in ontwikkeling. Je heeft niet eerder de tijd gehad om jezelf op de hoogte te stellen van het laatste nieuws dan dat anderen al op de productielijn staan. In dit tempo is het risico om te verdwalen. Aarzel daarom niet om de hulp van de technologieliefhebbers om je heen in te roepen. Ze leggen je graag uit hoe je het gereedschap kunt gebruiken dat, zonder dat je ook op het scherpst van de snede hoeft te zijn met nieuwe producten.

Denk echter niet dat ICT alleen maar schadelijke gevolgen heeft. Dankzij deze nieuwe technologieën is het nu mogelijk om bijvoorbeeld vanuit huis te werken of om contact te houden met een expatriate collega. De lijst met voordelen van ICT is nog steeds lang, maar is helaas niet het onderwerp van dit artikel.

Vergeet tot slot niet om af en toe de verbinding te verbreken en vooral niet indigestie van de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën te krijgen.